Sion

Sion

> holocaust > documentaires

Documentaires
Category=Documentaires RSS feed
Netwerkreportages betreffende Holocaust gerelateerde onderwerpen.
Vorige 10 Volgende 10
6 Auschwitz achterlaten (NL) [Edit]Documentaires
In Netwerk het fascinerende verhaal van mevrouw Leny Boeken (82). Als enige van haar familie overleefde ze de oorlog. Ze trotseerde het vernietigingskamp Auschwitz én de experimenten van dokter Mengele. Een gesprek over overleven.
7 Auschwitz overlevende loopt Vierdaagse (NL) [Edit]Documentaires
In Netwerk een portret van de 80-jarige Robert Cohen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Netwerk blikt met hem terug op zijn verleden, hoe hij als jonge man concentratiekamp Auschwitz overleefde en hoe dat zijn leven heeft getekend. We volgden hem tijdens de dramatisch verlopen Vierdaagse.
8 Bevrijding Westerbork herdacht (NL) [Edit]Documentaires
De 2 uur en 49 minuten durende uitzending betreffende de herdenking van de 60 jarige bevrijding van kamp Westerbork.
9 Bij God en in de CIZ kon alles (NL) [Edit]Documentaires
Aan de hand van persoonlijke getuigenissen en rijk archiefmateriaal wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van de CIZ, (de Centrale Israëlitische Zieken-Verpleging), het enige Joodse ziekenhuis in Nederland. Er wordt onvermijdelijk stilgestaan bij de Duitse bezetting, toen gemengd gehuwden werden gesteriliseerd om zo aan deportatie te ontkomen. De nadruk ligt echter op de na-oorlogse periode, toen het ziekenhuis een prominente rol ging spelen binnen de Joodse gemeenschap.
10 Brieven van Anne Frank (NL) [Edit]Documentaires
In Netwerk een reportage over de brieven die Anne Frank schreef vóór de periode van haar dagboek. Die worden nu voor het eerst aan het publiek getoond in een speciale tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum. Netwerk toont een aantal van deze originele brieven en sprak onder meer met een oud-klasgenoot, Albert Mesquita.
11 Clara Lemlich, stakingsleidster (NL) [Edit]Documentaires
De naaistersstaking van 1909 in New York is de eerste grote Amerikaanse staking die door vrouwen wordt geleid. Leidster is de joodse Clara Lemlich, die als zestienjarige uit een dorpje in de Oekraïne naar de Nieuwe Wereld was gevlucht en belandt in een smerig naaiatelier. Daar zit ze 12 uur per dag, 7 dagen per week onder erbarmelijke omstandigheden te naaien. Clara ziet kans om na het werk naar de openbare bibliotheek te gaan om daar Russische romans te lezen. Zij doet socialistische idealen op en ziet het nut in van een goede vakbond. Vakbonden waren echter tot dan voor vrouwen gesloten. Deze docu wordt voorafgegaan door een ander stuk, dat 8 minuten duurt en die U kunt overslaan, tenzij U interesse heeft voor de Nederlandse DJ waar die over gaat.
12 De Bunker (NL) [Edit]Documentaires
Op de verwoeste bunker van Hitler in Berlijn wil Pinchas Cohen Gan, modern conceptueel kunstenaar, een model van deze bunker plaatsen. Hiermee hoopt hij het positieve signaal af te geven dat de joden doorgaan met leven, zo zegt hij zelf.
13 De koffers van Clara (NL) [Edit]Documentaires
Op een zolder in Israël zijn onlangs twee koffers gevonden vol met brieven, documenten en manuscripten. Ze behoorden toe aan schrijfster en pedagoge Clara Asscher-Pinkhof. Aan de hand van deze documenten vertellen familieleden en andere dierbaren van Clara Asscher over het leven van deze bewonderenswaardige en veelzijdige vrouw.
14 Dust (NL) [Edit]Documentaires
Source http://www.omroep.nl/nikmedia/Een portret over drie joodse ouderen uit Odessa, ooit een bloeiend centrum van jiddische cultuur.
15 Frits Philips overleden (NL) [Edit]Documentaires
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vluchtte de Philipsstaf naar het buitenland, maar Frits bleef in Eindhoven, naar eigen zeggen om te voorkomen dat het bedrijf zou worden ontmanteld. De rol van Philips tijdens de bezetting was nogal tegenstrijdig. Zo fabriceerde Philips verschillende producten voor de Wehrmacht en zette het bedrijf joodse en niet-joodse gevangenen in.
Vorige 10 Volgende 10