Sion

Sion

> holocaust > documentaires

Documentaires
Category=Documentaires RSS feed
Netwerkreportages betreffende Holocaust gerelateerde onderwerpen.
Vorige 10 Volgende 10
11 Clara Lemlich, stakingsleidster (NL) [Edit]Documentaires
De naaistersstaking van 1909 in New York is de eerste grote Amerikaanse staking die door vrouwen wordt geleid. Leidster is de joodse Clara Lemlich, die als zestienjarige uit een dorpje in de Oekraïne naar de Nieuwe Wereld was gevlucht en belandt in een smerig naaiatelier. Daar zit ze 12 uur per dag, 7 dagen per week onder erbarmelijke omstandigheden te naaien. Clara ziet kans om na het werk naar de openbare bibliotheek te gaan om daar Russische romans te lezen. Zij doet socialistische idealen op en ziet het nut in van een goede vakbond. Vakbonden waren echter tot dan voor vrouwen gesloten. Deze docu wordt voorafgegaan door een ander stuk, dat 8 minuten duurt en die U kunt overslaan, tenzij U interesse heeft voor de Nederlandse DJ waar die over gaat.
12 De Bunker (NL) [Edit]Documentaires
Op de verwoeste bunker van Hitler in Berlijn wil Pinchas Cohen Gan, modern conceptueel kunstenaar, een model van deze bunker plaatsen. Hiermee hoopt hij het positieve signaal af te geven dat de joden doorgaan met leven, zo zegt hij zelf.
13 De koffers van Clara (NL) [Edit]Documentaires
Op een zolder in Israël zijn onlangs twee koffers gevonden vol met brieven, documenten en manuscripten. Ze behoorden toe aan schrijfster en pedagoge Clara Asscher-Pinkhof. Aan de hand van deze documenten vertellen familieleden en andere dierbaren van Clara Asscher over het leven van deze bewonderenswaardige en veelzijdige vrouw.
14 Dust (NL) [Edit]Documentaires

Source http://www.omroep.nl/nikmedia/Een portret over drie joodse ouderen uit Odessa, ooit een bloeiend centrum van jiddische cultuur.
15 Frits Philips overleden (NL) [Edit]Documentaires
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vluchtte de Philipsstaf naar het buitenland, maar Frits bleef in Eindhoven, naar eigen zeggen om te voorkomen dat het bedrijf zou worden ontmanteld. De rol van Philips tijdens de bezetting was nogal tegenstrijdig. Zo fabriceerde Philips verschillende producten voor de Wehrmacht en zette het bedrijf joodse en niet-joodse gevangenen in.
16 Gevangene 98288 vertelt zijn verhaal (NL) [Edit]Documentaires
Leon Greenman vertelt al sinds 1946 zijn verhaal: hoe hij op 8 oktober 1942 om half tien `s avonds met vrouw en zoontje uit zijn huis in Rotterdam werd gehaald en naar het concentratiekamp Auschwitz werd gebracht. Nu is Greenman een van de weinige overlevenden van alle, twaalfduizend uit Rotterdam gedeporteerde, joden. Netwerk
17 Het XXste transport (NL) [Edit]Documentaires
Source NetwerkOp 19 april 1943 werd het twintigste trein- transport tussen het Belgische Boortmeerbeek en Haacht tot stilstand gedwongen door Georges Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau. Het is de enige keer dat in Europa een bevrijdingsactie is uitgevoerd op een jodentransport tijdens de Tweede Wereld- oorlog. Een terugblik op deze historische gebeurtenis.
18 Humor in concentratiekampen (NL) [Edit]Documentaires

Source NetwerkLouis de Wijze overleefde drie doorvoer- en concentratiekampen: Westerbork, Auschwitz en Buchenwald. Zijn wapen: humor. De Wijze trad in Westerbork op als cabaretier. Voor de kampbewoners, maar ook voor de Duitsers. Netwerk keerde met De Wijze terug naar het doorgangskamp.
19 In het spoor van Duitse neonazis (NL) [Edit]Documentaires
Reportage uit München waar neonazi's zijn opgepakt op verdenking van het beramen van aanslagen op politici, moskeeën en joodse doelen. Netwerk volgde het spoor van de leider van deze extreem-rechtse groep en sprak met politie en leden van de joodse gemeenschap.
20 Joodse werkkampen (NL) [Edit]Documentaires
Aandacht voor het verhaal van joodse dwangarbeiders in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele duizenden joodse mannen tewerkgesteld in werkkampen. In Nederland waren wel vijftig van zulke kampen.
Vorige 10 Volgende 10